Последна промена пред 2 минути | Среда 23 Април 2014 | 43 0

Министерството за здравство ќе спасува од комарци и крлежи со нов Акциски план

  • Објавено: 18.05.2012 12:01
  • Прочитано: 543
  • Печати

Комисијата за заразни заболувања при Министерството за здравство на последната работна средба донесе посебен Акциски план за ставање под контрола на вектор-преносливите заболувања со посебен акцент на комарци и крлежи, со примена на краткорочни и долгорочни мерки во Македонија.

 

Во Акцискиот план е предвидено Градот Скопје и останатите општини, со стручна помош од Центрите за јавно здравје да ги спроведат мерките за утврдување на сите застоени води, бари, канали и други ризични места погодни за развој на леглата на комарците и да ја спроведат дезинсекцијата на своето подрачје.

 

Во следните денови, Центрите за јавно здравје се задолжени да организираат состаноци со општините и градот Скопје со цел запознавање со активностите и мерките од акциониот план. 

 

Согласно Планот, Агенцијата за храна и ветерина ќе врши постојан мониторинг над животни (коњи, кокошки и др) со цел утврдување на присуство на вирусот на Западен Нил и навремено дијагностицирање и соодветно лекување на животните.

 

Согласно укажувањето од СЗО како резултат на глобалното затоплување во светски рамки и сè повидливите ефекти  од климатските промени, посочена е потребата за подготвеност на државите поради можноста за појава на заразни заболувања, кои досега биле доминантни во јужната хемисфера и постои можност за нивна појава во северната хемисфера. Се работи за заболувања, кои досега не биле регистирани во РМ, како што се денга, вирусот на западно-нилска треска, маларија и слични заболувања, кои се дел од вектор-преносливи заболувања и кои кај нас претходно биле целосно искоренети (како на пример маларијата).

 

Поради очекуваните повисоки температури и можност за појава на комарци, крлежи и други инсекти, се подготвува едукативен материјал за населението со цел запознавање со мерките за заштита од каснување преку носење соодветна облека со ракави и примена на средства за заштита, во облик на лосион, аеросол спреј или крем на кожата за заштита од каснување  и поставување заштитни мрежи на вратите и прозорите, како и мерки за уништување на леглата на комарци во сопствените дворови со отстранување на отворени буриња, канти со застоена вода, контејнери, пловни објекти (чамци, кануа) и стари гуми кои може да се легла за комарци, редовно чистење на  олуците и слично.

 

Објавено: 18.05.2012 13:31

ZEMJATA:

Najgolemata maka se krlezite od tipot na Gruevski i Todorov.Dali od niv nekogas ce ima spas.

Напиши коментар:

име:
е-маил:

добивајте известувања за коментарите на маил
порака:

Плусинфо нема да објавува коментари кои содржат говор на омраза, кои дискриминираат по основ на родова, социјална, етничка припадност или сексуална определба, како и коментари кои повикуваат на етничко, верско, расно, национално или политичко насилство и нетолеранција.


ОСТАНАТО ОД РУБРИКАТА
ПОВЕЌЕ >>