Последна промена пред 11 минути | Вторник 23 Септември 2014 | 118 4

Фирмите до утре треба да ги издадат збирните пресметки за персонален данок

  • Објавено: 14.01.2014 12:30
  • Прочитано: 718
  • Печати

Утре истекува рокот за фирмите за издаваат збирна пресметка за исплатени приходи на граѓани за платениот персонален данок и придонеси во 2013 година. Врз основа на оваа збирна пресметка граѓаните кои се обврзници на персоналниот данок на доход, ќе може да ги пријават приходите во Годишната даночна пријава. Рокот за нејзиното поднесување во УЈП, пак,  е 15 март.

 

Фирмите кои во изминатата 2013 година извршиле исплата на приходи на граѓани, имаат обврска по електронски пат да поднесат Годишен извештај (образец ПДД-ГИ), најдоцна до 31 јануари 2014 година.

 

„Во него тие ги пријавуваат бруто-приходите на обврзниците, платениот персонален данок на доход и придонесите, како и вкупно исплатените нето-приходи во изминатата година по основ на: лични примања, авторски права и права од индустриска сопственост, капитал, имот и имотни права (закупнини), добивките од игри на среќа и други приходи за кои аконтацијата на данокот се плаќа по одбивка“, потсетуваат од УЈП.

 

Ваква обврска имаат и фирмите кои вршеле откуп на земјоделски производи во 2013 година, како и организаторите на зелените пазари.

 

Доколку до 31 јануари фирмите не поднесат годишен извештај и не ги издадат збирните пресметки за 2013 година, законот предвидува глоба во износ од 2.000 до 3.000 евра во денарска противвредност, а за направениот прекршок на одговорното лице на фирмата, ќе му биде изречена глоба во износ од 750 евра во денарска противвредност.

 

 


Фото: Плусинфо

Подготви: Р.И.М.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без дозвола од редакцијата на Плусинфо  

/style/images/posledni.jpg

Последни коментари (вкупно: 0)

Прочитај ги сите коментари:

Напиши коментар:

име:
е-маил:

добивајте известувања за коментарите на маил
порака:

Плусинфо нема да објавува коментари кои содржат говор на омраза, кои дискриминираат по основ на родова, социјална, етничка припадност или сексуална определба, како и коментари кои повикуваат на етничко, верско, расно, национално или политичко насилство и нетолеранција.


ОСТАНАТО ОД РУБРИКАТА
ПОВЕЌЕ >>
За содржини постари од 01.01.2014 погледнете во нашата архива:
arhiva.plusinfo.mk
/style/images/intervju-title.jpg

Ако неплаќањето беше олимписка дисциплина ќе земевме медал

http://images.plusinfo.mk/kolumnisti/goran rafajlovski.jpg Објавено: пред 18.09.2014 12:00
Прочитано: 1250

Горан Рафајловски