• 25 мај 2016
  • Вести денес: 87

Ако добро го разбирам договорот од Пржино, неговата смисла е да се имплементираат препораките од извештајот на Прибе, во кој се посочени сите слабости со кои се соочува Македонија и прецизно се скицираат сите неопходни реформи за да се надмине политичката криза. Една од главните задачи за овој транзициски период до новите избори е конечно да престане злоупотребата на народните пари за партиски кампањи. Ако тоа не се случи веднаш, однапред се знае дека новите избори нема да бидат фер и демократски.

Премиерот во заминување, Никола Груевски, деновиве го прави токму спротивното и со договорот од Пржино веќе си го брише својот валкан задник. Панично растрчан по селата и градовите, тој наголемо води предизборна кампања и се обидува да ја поврати изгубената доверба на избирачите. Притоа, редовните активности на својата влада, кои се спроведуваат со пари на даночните обврзници (исплати на субвенции, реконструкции на училишта и патишта и слично), тој ги прикажува како подароци од својата партија за народот и како свои лични остварувања на предизборните ветувања.

И не само тоа. Со новото линеарно зголемување на пензиите, во обид уште еднаш, веројатно за последен пат пред изборите, да ги поткупи и пензионерите, Груевски ја урива основата на пензискиот систем, воведува комунистичка уравниловка и што е најстрашно, го води пензискиот фонд кон банкрот. Се разбира, цената на оваа безобразна корупција ќе се плати подоцна, после изборите, но нејзините ефекти ќе се почувствуваат на избирачките места.

Ваквото однесување на Груевски е директно и грубо кршење на реформскиот дух на договорот за надминување на политичката криза. Гледам јас дека сите карти на опозицијата се фрлени на прашањето на специјалниот јавен обвинител и тврдам дека тоа е грешка. Но, дури и да не сум во право, тоа не ги ослободува од одговорноста опозициските асови остро да го предупредат меѓународниот фактор дека Груевски секој ден го компромитира договорот од Пржино. Буквално секој ден.

Им го кажува ли некој ова на странциве, или само мене ми базди на употребена тоалетна хартија? 

ОСТАНАТО ОД КОЛУМНИ

Аиво Орав, засрами се!

Со кој ум претставништво на ЕУ смислило „консултации“ меѓу невладини организации што се залагаат за европски вредности и демократија и групи за поддршка на фирерот?

Влада

Господине Ахмети, дали би прифатиле еден ваков концепт и нова транзициска коалиција опишана погоре, затоа што е сепак во интерес на државата? Во ниеден ваш јавен настап не сте го негирале Пржино, ниту пак ова што е погоре напишано.

Последна точка на дневниот ред

Се прашувам: зошто и како очекуваме од странци да ни ја решат кризата која што самите ние со нашето недемократско, но пред се со нашето непристојно и неодговорно поведение ја произведовме?

Глувчешкиот скок на Груевски, право во устата на мачката

Македонија во Букурешт ја пропушти својата историска шанса да стане членка на НАТО. Не велам дека Груевски беше единствениот виновник за тоа, но неговиот влог, како и очекуваната добивка, бездруго беа највисоки.

Нелуѓе од другата страна на барикадата

Како е можно цели институции да се движат цик-цак, како во анимиран филм или забрзана нема филмска бурлеска...

Не одиме во селата

Како и многу други дејности, и земјоделството стана жртва на слабостите во личното обрaзование на Никола Груевски и особено на неговите бескрајно популистички политики.

Ветaр во едрата на Шарената револуција!

Амбиентот го дефинираат несомнениот пораз на ВМРО, распадот на политичкиот и институционален систем како закономерен исход на нивната мисија и недоволно дефинираните основи на обновата.

Млака вода

Треба да се признае дека сите ние сме воспитани да се плашиме, дека така ги воспитуваме и своите деца, така да размислуваат, да избегнуваат конфликт.

Пристојноста не значи и отсуство на одлучност да се опстои на принципите на демократијата

Седнати во „македонската соба“ чекавме да дојде нашиот ред и да не посети американскиот државен секретар Џејмс Бејкер, кој вршеше обиколка на одвоените простории во кои седеа скараните републички политичари.

Цената на уметноста (1)

Превреднувањето на нештата допрва доаѓа, а почетниот импулс го искажаа младите од „Шарената револуција“ покажувајќи ја вистинската вредност на „проектот“ на пастирот и нивното почитување на истиот.

НАЈЧИТАНИ